free hit counter
Laat je niet kleineren door depressie

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 614

Laat je niet kleineren door depressie

We hebben het allemaal wel eens het gevoel dat je niet lekker in je vel zit. Dat je even wat minder levenslust of energie hebt dan normaal en geen zin hebt in de dingen die de week brengen gaat. Meestal gaan deze gevoelens vanzelf weer over en kom je terug in je natuurlijke levensritme. Je natuurlijke staat van zijn.

Er zijn ook mensen die deze gevoelens van low energy, niet goed in je vel zitten of neerslachtigheid niet zo nu en dan eens ontmoeten, maar waar deze gevoelens meer de standaard zijn dan de uitzondering. Klachten waar je letterlijk ziek wordt van de negatieve gevoelens in jezelf en waar de levensvreugde uit je leven wordt gezogen.

Ons lichaam inclusief het brein is een gecompliceerd mechanisme waar balans en onbalans een dunne scheidslijn vertegenwoordigen. We zijn letterlijk een chemische en elektrische fabriek waar de hormonen, neuronen, neurotransmitters etcetera grote invloed hebben op hoe wij ons voelen.

Medicatie is geen oplossing
In de huidige tijd waarin we leven heb ik nog nooit van zoveel mensen gehoord dat ze niet lekker in hun vel zitten, dat ze neerslachtig of depressief zijn en hulp hebben gezocht in de gezondheidszorg. Velen krijgen medicatie voorgeschreven om de balans in het lichaam d.m.v. bijvoorbeeld antidepressiva te herstellen. Een nuttig hulpmiddel om terug te komen en te gaan onderzoeken hoe deze onbalans in jezelf is ontstaan. Tevens de bezigheden op te pakken die meewerken aan een natuurlijk herstel van deze balans en de zaken los te laten die onbalans in de hand werken.

Onze maatschappij is zo enorm snel, overprikkeling is veelal het gevolg van deze 24-uurs economie. Ons digitale tijdperk zorgt ervoor dat de kans bestaat dat al je dagelijkse rust-momenten vervliegen in telefoon, tablet, computer of tv. De prestatie drang is hoog en er wordt verwacht dat we continu blijven presteren, met alle gevolgen van dien. Vaak eten we voedingsmiddelen die alleen de maag vullen maar geen bijdrage leveren aan een evenwichtig leven.

Vind je natuurlijke ritme
Lichaam en geest zijn een delicaat stukje natuur. Net als in de natuur is er een ritme dat ervoor zorgt dat alles in balans blijft. In de natuur kun je aan de seizoenen zien dat dit ritme bestaat. In de herfst trekt de natuur zich terug om te rusten in de winter. In de lente komt de natuur weer naar buiten om te bloeien, om tot in de zomer of de herfst de vruchten en zaden te kunnen produceren.

Het lijkt wel of dit natuurlijke ritme in ons wordt bedreigd door de moderne tijd. We spelen het hele jaar door lente en zomer en we vergeten dat er ook herfst en winter nodig zijn voor balans. Het menselijk lichaam en met name de geest kan niet continu op scherp staan, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Lichaam en geest hebben dagelijks voldoende rust en contemplatie nodig los van de buitenwereld.

Eigen verantwoording
Er bestaat geen enkel medicijn die de verantwoordelijkheid kan overnemen voor het inrichten van ons leven volgens je eigen natuurlijke ritme. Deze verantwoordelijkheid dienen we zelf te nemen door voldoende rust en ontspanning in te bouwen in ons leven. Rust en ontspanning hebben niets te maken met relaxed voor de tv zitten met een heerlijke versnapering. Hier wordt onze geest nog steeds geprikkeld ook al heb je dat niet direct in de gaten. Rust en ontspanning hebben niets te maken met een gezellig avondje stappen. Ook heeft het niets te maken met zoveel mogelijk op vakantie gaan of leuke dingen te gaan doen.

Zolang we onze focus continu gericht houden op de wereld om ons heen zullen we nooit de natuurlijke rust en ontspanning vinden die lichaam en geest werkelijk nodig hebben. We kunnen leren om de zintuigen van buiten naar binnen te draaien en leren om tevens onze gedachten te observeren en direct te corrigeren waar nodig. Onze gedachtes hebben grote invloed op het functioneren van ons lichaam. Negatieve gedachten creëren onbalans in lichaam en geest.

De gouden driehoek
Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat er een gouden driehoek bestaat die ervoor zorgt dat wij als mensen beter in ons natuurlijk ritme kunnen blijven of kunnen terugkomen. Oude wetenschappelijke technieken die zorgen dat je dagelijks alle vier de seizoenen doorloopt. Yoga, mindfulness en meditatie zijn de pijlers van deze gouden driehoek.

Het lichaam soepel en flexibel maken met yoga, want een soepel lichaam representeert een soepele denkgeest. Tevens draagt yoga bij om het lichaam voor te bereiden om goed te kunnen mediteren. Mindfulness om meester te worden van je gedachten en emoties, gedachten en emoties creëren namelijk je leven. Meditatie om de natuurlijk bron van onveranderlijke rust en liefde te vinden in het diepste van jezelf.

Wanneer je dagelijks tijd investeert in een of meer pijlers van deze gouden driehoek zul je al snel de vruchten gaan plukken van je inzet. Er zijn geen excuses toegestaan die je afhouden om jezelf goed te voelen. Yoga, mindfulness en meditatie zijn geen bezigheden die je een uurtje in de week doet. Het is namelijk een levensstijl die samen met de juiste voeding grote veranderingen kunnen bewerkstelligen in je leven.

Doe iets!
Wanneer je het zat bent om niet lekker in je vel te zitten, geef je zelf een schop onder de kont en kom van de bank af of stap uit je drukke agenda en zorg dat ook herfst en winter weer kunnen terugkeren in je leven. Laat jezelf niet veder uitputten en zorg ervoor dat er ook genoeg tijd is om te rusten en op te laden. Leer jezelf werkelijk kennen d.m.v. yoga, mindfulness en meditatie.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello