free hit counter
Het 8-voudige pad van yoga

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 625

Het 8-voudige pad van yoga

Wanneer we in onze westerse wereld over yoga spreken, denken de meeste mensen aan de fysieke houdingen die een lichaam lenig en soepel kunnen maken. Eén of meerdere yogalessen per week zou een lichaam op vele vlakken goed doen, ontspanning brengen en de geest rustig maken. Uit ervaring kan ik zeker bevestigen dat dit waarheid is en is dan ook een prettige bijkomstigheid van het yoga pad. Vanuit de oosterse benadering is yoga veel meer dan de lichamelijke oefeningen of “asana’s” alleen. Asana’s beoefenen is maar een enkele richting die de yoga filosofie als totaal in zich draagt.

Yoga is meer een pad of een levensweg waarlangs je je leven leidt. Een weg die maar één doel heeft, namelijk het bereiken van zelfrealisatie. Vanuit het Sanskriet gezien betekent yoga zoiets als; verbinden, herenigen of samensmelten. Je leven bewust inrichten zodat zelfrealisatie uiteindelijk bereikt kan worden.

Zelfrealisatie
Wat is nu eigenlijk zelfrealisatie? Zelfrealisatie is de zoektocht naar je ware zelf durven aangaan. Het pad bewandelen waarin je de ervaring wilt beleven dat je verbonden bent en deel uit maakt van het “Creërende Principe”, een enorme alles doordringende Bron van onuitputtelijke onvoorwaardelijke liefde ook wel het Goddelijke genoemd. Ieder mens draag deze vonk in zijn lichaam met zich mee ongeacht persoonlijkheid of welke rol men in het leven vervult.

Zelfrealisatie is een weg die uiteindelijk ieder mens zal gaan bewandelen door het ontmaskeren van de materiële illusie, “de weg van pijn en lijden volgens de yoga,” en de grootsheid van de eigen ziel te herontdekken en uit te leven. Het ontdekken van je ware Zelf is niet iets wat een ander je cadeau kan doen maar is een weg waar je via inzet, structuur en doorzettingsvermogen steeds een stukje meer van je ware zelf kunt ontdekken.

De yoga filosofie is een wetenschappelijke methode die mensen op een gestructureerde wijze helpt om alle aardse uitdagingen en afleidingen te doorgronden en te weerstaan om zelfrealisatie te bereiken. De yoga houdt niet van dogma’s of blinde aannames zonder grondig onderzoek. De yoga stimuleert mensen om alle 8 de richtingen van de yoga op te pakken om zelf de ervaring te verkrijgen waarmee je daarna als ervaringsdeskundige kunt beamen dat de yoga filosofie op waarheid is gebaseerd. Hierdoor ondervindt toewijding een enorme verdieping.

Yoga is geen religie
Yoga is géén religie omdat het geen gebouwen heeft waar mensen hun geloof belijden maar yoga helpt wel de mens om de tempel in zichzelf te vinden waar men 24 uur per dag verbonden kan zijn met het innerlijk, zodat het “Hogere” kan worden ervaren. Tevens heeft de yoga filosofie geen boek of geschrift dat bindend is en dus alle ruimte laat voor eigen ervaring, interpretatie en ontdekking.

Yoga gezien als wetenschappelijk systeem is een 8-voudig pad waar men elke dag opnieuw een betere versie van zichzelf probeert te creëren. Eén tak van de yoga helpt de mens met het ontwikkelen van discipline en morele normen en waarden zoals bijvoorbeeld; geweldloosheid, respect en onthechting. Een andere tak helpt de mens met het nemen van zijn verantwoordelijkheid in de gemeenschap, het ontwikkelen van zuiverheid op diverse vlakken en met grote regelmaat de bestudering van jezelf en de voor jou belangrijke wijzen en meesters.

Hierna komt het pad van de asana’s of de beweging waar je dagelijks via plezierige inspanning beweegt om je lichaam gezond en soepel te houden. Wanneer het lichaam comfortabel aanvoelt en soepel is kunnen de volgende paden worden betreden waar begrippen zoals concentratie en meditatie zijn intrede doen. Beweging samen met adem- en energie controle maken het mogelijk dat een mens werkelijk zijn zintuigen kan uitschakelen en volledig op verkenning kan gaan in de innerlijke wereld.

Een ongezond of een star lichaam maakt concentratie en meditatie erg lastig maar toch ook weer niet onmogelijk. Zorg ten alle tijden goed voor je lichaam want het is namelijk het voertuig of de tempel van de Ziel. Wanneer men veel oefent en dieper leert mediteren kan totale absorptie worden bereikt in die ene Gods-bron. Dit wordt ook wel samadhi genoemd.

Er is tijd genoeg
Wees gerust, een Ziel heeft vele levens nodig om het pad van zelfrealisatie te voltooien maar na iedere geboorte mag je het pad weer oppakken daar waar je in het vorige leven bent geëindigd. Een toegewijd leven begiftigt je in een volgend leven met meer wilskracht, toewijding en discipline zodat het uiteindelijk mogelijk wordt om jezelf te bevrijden van het wiel van incarnatie. Hét ultieme doel van het 8-voudige yoga pad.

Alle tijd die je in het 8-voudige pad van de yoga investeert zal altijd vruchten voortbrengen. Vruchten die zelfs de dood overstijgen. Je kunt hier denken aan een leven waar je meester wordt over je emoties en gedachten. Waar je kunt leren dat ons verstand ons grootste en krachtigste instrument is, een instrument die het hele leven kan vormgeven zoals jij wenst. Een leven waar je het ego leert herkennen en deze kan opvoeden van een ongeleid projectiel naar een ware leraar. Maar vooral een leven gevuld met rust, harmonie en balans zodat de natuurlijke gelukzaligheid van de Ziel kan worden toegelaten.

Yoga is veel meer dan lichaamsbeweging alleen. Het is een wetenschappelijke systeem dat mensen help om terug te keren van individualiteit naar de eenheid.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello