free hit counter
Gezonde beweging

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 449

Gezonde beweging

Ik was begin dertig en kreeg al te maken met allerlei lichamelijke en psychische klachten zoals: rugpijn, slecht slapen, moeheid en depressie. Klachten waarvoor ik geen logische verklaring kon vinden en geen idee had hoe deze aan te pakken. Intuïtief wist ik dat er in het reguliere circuit geen oplossingen voorhanden waren omdat deze richting meer gefocust was op het bestrijden van de symptomen. Symptomen die louter het gevolg waren van mijn onbewuste levenswijze.

Zelf had ik geen idee dat mijn toenmalige levensstijl behoorlijk uit balans was geraakt. Ik deed alles op de manier zoals ik “het” had geleerd. Mijn gezin en eigen bedrijf floreerde en ik maakte binnen het aannemersbedrijf vele uren om voor elke cliënt opnieuw een mooi eindproduct te bewerkstelligen.

Mijn lichaam protesteerde tegen mijn toenmalige levenswijze en de ontstane klachten waren de reflectie van mijn onbewuste levenshouding. Gelukkig kwam ik terecht bij een energetisch therapeut, in die tijd noemde men dit nog een magnetiseur. Deze man hielp mij met de ontwikkeling van het inzicht dat mijn klachten voortkwamen uit spanningen en stress. Ik had namelijk nooit geleerd om goed naar de signalen van mijn eigen lichaam te luisteren, mijn grenzen duidelijk aan te geven en te bewaken.

Het lichaam en de geest werken nauw samen. Wanneer een van beide uit balans raakt heeft dit invloed op het totale welzijn. Mijn lichaam was uit balans geraakt door de manier waarop ik mijn fysieke arbeid uitvoerde en mijn geest was uit balans geraakt door de grote werkdruk van die tijd. De weg opende zich waarop ik mocht leren dat inspanning en ontspanning met elkaar in balans dienen te zijn.

Het woord ontspanning had voor mij in die tijd een hele andere lading. Veel uitgaan, een goed glas wijn en vele vrienden. Dit bracht zeker gezellige tijden met zich mee alleen het bracht geen “echte” ontspanning. Echte ontspanning leerde ik pas door te gaan mediteren, bewuste ademhalingsoefeningen, en gecontroleerde bewegingen. Ik ontdekte de Yoga.

In die tijd was ik meestal de enige man in de yoga klas. De buitenwereld keek vaak met fronsende wenkbrauwen als ik vertelde dat ik yoga beoefende. Het maakte mij niet uit want langzaam maar gestaag verdwenen al mijn fysieke en geestelijke ongemakken en ik leerde om bewust te worden van mijn eigen lichaam en gedachten.

Dit was nog maar het begin van een ontwikkeling die niet meer tot stilstand is gekomen. De yoga leerde mij om mijn eigen grenzen op te zoeken, hoe om te gaan met spanningen en leerde dat een soepel lichaam bijdraagt aan een soepele geest. Het mooiste was dat ik contact leerde maken met mijn innerlijke krachtbron, mijn gevoel en intuïtie.

Bewust bewegen is een kunst, het brengt rust en lichaamsbewustzijn en leert je om de zintuigen te verdraaien van de buitenwereld naar je binnenwereld. Dit is de plek waar alles gebeurt! Iets dat ik mijn cursisten graag onderwijs in onze mindfulness cursussen; de buitenwereld is een exacte afspiegeling van het innerlijk! Wanneer je weet wat er zich in je binnenste afspeelt kunt je het leven bewust gaan beïnvloeden.

Wat beweegt jou? De wereld van je gevoel, intuïtie en kracht, of de buitenwereld; een wereld van verplichtingen, problemen, chaos, werkdruk of tijdsgebrek?

Het is zoveel gemakkelijker om je binnenwereld te ontdekken wanneer je dit ondersteunt met geconcentreerde beweging, ademhaling en ontspanning. Yoga biedt vele oefeningen en houdingen welke het lichaam positief beïnvloeden, stimuleren en activeren. Het heeft mij veel moois gebracht en ik beoefen het nog steeds met veel plezier. De voordelen zijn overvloedig zoals een soepeler lichaam, betere bloedsomloop, meer energie, innerlijke rust, kracht en ontspanning om maar enkele neven effecten te benoemen.

Het is pas van de laatste maanden dat ik met het idee speelde om de yoga niet alleen voor mijzelf te gebruiken maar ook te gaan onderwijzen. In september dit jaar rond ik mijn yoga docenten opleiding af en integreer deze oude wijsheid in de vorm van yogalessen in ons Centre. Wanneer je enthousiast bent geraakt ben je van harte welkom in het Yogacentrum Vlaardingen of ik ga eens een kijkje te gaan nemen bij een yogaschool bij jou in de buurt.

Ga ontdekken wat jou beweegt!

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello