free hit counter
Vreugde en Blijdschap

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 721

Vreugde en Blijdschap

Een periode van blijdschap is een periode van verbinding. Het toestaan van het gevoel van blijdschap is jezelf verbinden met je Goddelijke kern. Wanneer mensen blij zijn gaan de sluisdeuren tijdelijk open en laat men de in ieder van nature aanwezige vreugde omhoog borrelen. Wie bedient nu eigenlijk deze sluisdeuren zodat het gevoel van vreugde een kans krijgt om naar de oppervlakte te komen? Deze denkbeeldige sluisdeuren worden bediend door ons zelf. Onze gedachten bepalen of iets waardevol genoeg is of niet om de deur tijdelijk even open te zetten waarmee de vreugde de mogelijkheid krijgt om het daglicht te zien.

De mens conditioneert zichzelf en zijn gedachtepatronen bepalen of iets de moeite waard is om het gevoel van blijdschap tijdelijk even vrij te laten of niet. Je kunt het vergelijken met een gevangene die op de buitenplaats mag luchten om een stukje vrijheid te kunnen inademen. Men bepaalt zelf welke gebeurtenissen, woorden of acties goed genoeg zijn om zichzelf blijdschap te mogen laten ervaren.

Voor de een wordt de vreugde al vrijgelaten wanneer men een euro vindt op straat, voor de ander wordt de vreugde nog niet vrijgegeven wanneer hij of zij een miljoen euro netto per jaar verdient. Sommige ontsluiten hun blijdschap al wanneer op straat een voorbijganger naar hen glimlacht, de ander houdt vreugde nog angstvallig verborgen wanneer er een zaal met publiek voor hem of haar applaudisseert.

Iedereen heeft de controle over het wel of niet ervaren van zijn eigen vreugde en blijdschap. Wanneer je de vreugde laat afhangen van uiterlijk omstandigheden en je hebt de lat erg hoog gelegd voor jezelf, heb je een groot probleem en waarschijnlijk een onbevredigend leven. Het gevoel van vreugde is van nature in ieder aanwezig maar strenge regelgeving, de hoge eisen van ons verstand of de nog niet bereikte verlangens, houden de deksel stevig op de kruik zodat de vreugde wordt geketend.

Als je weet dat de bron van natuurlijke vreugde in ieder mens bruist en borrelt hoe kan het dan zijn dat we deze bron wellicht niet of te weinig ervaren? Vreugde en blijdschap staan los van het ondernemen van enige vorm van actie of handelen. Wanneer je hebt geleerd om stil te worden, je adem te observeren en in verbinding te treden met je innerlijke Bron dan zul je de vreugde onder al je gedachtes door gaan waarnemen. Je hoeft het niet te verdienen, je hoeft het niet waard te zijn en het hoeft je niet gegeven te worden.

Vreugde is ons geboorterecht en niemand kan onze Goddelijke oorsprong te niet doen of afpakken. Je kunt het wel vergeten! Vergeten dat het ook in jou leeft. Dit vergeten ontneemt je dan het mooiste geschenk van het leven. De ontdekking dat alles en iedereen deze oorsprong in zich draagt en wanneer je er niet mee in contact bent, pijn en verdriet het gevolg zijn.

Pauzeer dagelijks een kwartier, een half uur of een uur en breng je aandacht van buiten terug naar binnen. Zet zelf zonder reden of aanleiding je eigen sluizen weer open en voel wie je van nature bent. Laat de vreugde weer sprankelen in jezelf, voel en uit je dankbaarheid van Al Dat Is. Vreugde en blijdschap ervaren ligt in je eigen handen! Maak het de basis van jouw leven en het leven zal zich op een nieuwe manier openbaren.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello