free hit counter
Het fundament voor een succesvol en gebalanceerd leven

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 662

Het fundament voor een succesvol en gebalanceerd leven

Terwijl ik dit schrijf is het zo’n beetje het einde van de herfstvakantie 2017. Prachtig weer, op een authentiek Toscaans balkon, aan de kust van de Ligurische zee maar wel zo’n honderd meter boven de zeespiegel. Een werk-reisje waar Silvia en ik ons Toscane retreat van juni 2018 gestalte geven onder het mom van “werken” ;-)

Het blijft fascinerend om te zien hoe hier de mensen hun huizen bouwen op een grote rots als fundering. Een bewust of onbewust vertrouwen dat het gesteente hun woning zal blijven dragen, beschermen tegen alle mogelijke natuurverschijnselen en zo van hun huis een veilig en betrouwbaar “thuis” kunnen maken. Wanneer we het huis zien als een metafoor van ons eigen fysieke lichaam, wat is dan het fundament waarop we onze eigen “woning” vol vertrouwen kunnen bouwen?

De eerste voorwaarde is dat we bewust kiezen om onze woning of ons eigen lichaam werkelijk te gaan bewonen. Dat we niet als een “zweef muts”, een beetje spiritueel aan het doen zijn of als zeer goed opgeleid individu, ten allen tijde intellectualiteit verkiezen boven gevoel. Nee, gewoon de koe bij de hoorns vatten en volledig durven indalen in het lichaam door een solide aarding. Te veel leven in het denken maakt ons niet echt de bewoner van ons eigen lichaam maar men leeft buiten het nu-moment in verleden of toekomst. We missen op deze manier eigenlijk het meeste van wat zich werkelijk afspeelt in en om ons heen.

Nog een belangrijk ingrediënt voor een solide fundering is een juiste ademhaling. Verkeerde ademhaling zorgt dat het denken te actief wordt en zorgt ervoor dat we niet vaak volledig ‘thuis” bij ons gezin of basis kunnen zijn. Overmatig denken leidt zelden tot iets goeds maar creëert veelal gedachten van angst, stress, controle, irritatie of andere vormen van negativiteit.

Wanneer we eenmaal hebben gekozen om het lichaam volledig te gaan bewonen is het nodig dat we de woning goed onderhouden. Dus het plegen van regelmatig onderhoud kunnen we vergelijken met dagelijks voldoende gezonde beweging van het lichaam. Een plezierige wandeling is vaak nog effectiever dan jezelf een uur lang afbeulen in de sportschool. Verantwoorde lichaamsbeweging is ook een zeer belangrijk ingrediënt voor een solide fundament.

Het leren observeren van onze gedachten is nog zo’n belangrijke pijler in een goed gefundeerd bestaan. Wanneer we ons verstand als een ongeleid projectiel zomaar zijn gang laten gaan, kan het verstand ongemerkt veel schade aanrichten. Gedachten die niet positief zijn helpen mee aan een toekomst waarop we niet zitten te wachten. Gedachten creëren nu eenmaal de dag van morgen. Het leren observeren is dus een vereiste om een onopgevoed verstand te kunnen corrigeren waar nodig.

Het laatste ingrediënt voor een solide basis is de verbinding met de ziel. Door middel van concentratie en meditatie kan de ziel worden bereikt en mede de bewoner worden van ons lichaam naast het denken. Een lichaam zonder ziel is als een auto zonder gekwalificeerde bestuurder. Het verstand rijdt maar wat rond zonder echt te weten waar je moet zijn.

Een succesvol en gebalanceerd leven krijgt pas echt gestalte wanneer we bewust werken aan een hoogwaardige fundering waar deze vijf basis fundamenten alle aanwezig zijn. Op deze manier kun we ons leven bouwen op een rots van vertrouwen, balans en succes. Ons mindfulness en yoga retreat in juni 2018 zal je de handreikingen geven hoe ook jij deze solide basis voor jezelf kunt gaan bouwen.

Wij scheppen de ruimte waar je jezelf vertrouwd kunt maken met de vijf pijlers van een solide basis, door samen met ons aanwezig te zijn in de heuvels van het Toscaanse landschap met zijn overvloedige natuur, verfijnde kookkunsten van familie Galanti en idyllische rust op onze unieke locatie.

Bouw met ons mee en geniet met name van al het mooie wat deze nieuwe fundering je zal gaan brengen.


Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello