free hit counter
Gooi geen oude schoenen weg

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 427

Gooi geen oude schoenen weg

De laatste maanden ontvang ik met regelmaat mensen in de praktijk die vol overgave en determinatie vertellen dat ze al enkele maanden hun oude leven hebben verlaten. Veelal gaat het om het verlaten van een relatie, cultuur of de oude werkomgeving. Zelf heb ik veel bewondering voor mensen die hun gevoel durven volgen en rigoureus hun leven anders gaan indelen. De mensen die ik ontmoet zijn natuurlijk niet degene waarbij de ommezwaai direct succesvol blijkt te zijn maar vaak wat meer tijd nodig heeft.

In dit artikel wil ik aandacht besteden aan de mensen die hun oude werk beu zijn en vol moed en vertrouwen hebben besloten een nieuw richting in te slaan. De loskoppeling van hun oude werkomgeving was natuurlijk een bevrijding en gaf velen de euforie van vrijheid, opluchting en kracht. Enkele weken lang voert deze mooie vibratie de boventoon in hen.

Deze mensen komen niet zonder reden naar mijn praktijk en ik voel mij bevoorrecht om hen tijdelijk te mogen ondersteunen op hun levenspad. Veelal worden zij na enkel weken of maanden geplaagd door fysieke en/of geestelijke ongemakken. Je moet hierbij denken aan pijntjes in heupen, benen, kuiten, knieën, voeten of gewrichten. Denk aan obstiperende klachten, pijn op de borst of stijfheid in nek en schouders. Maar denk ook aan diepgewortelde emoties zoals angst, onzekerheid of ongeduld. Je kunt nog zo overtuigend roepen in de buitenwereld dat alles goed komt en het universum je helpt maar als je zelf in jouw onderbewuste niet volledig bent overtuigd van datgene wat je zo krachtig aan anderen vertelt zal het een lastige creatie worden.

Zoals je misschien al weet is het niet datgene wat je aan iedereen vertelt, dat in een creatie verandert maar wat je aan het creëren bent is juist datgene wat je voelt en gelooft in je diepste kern. Ieder mens heeft diepgewortelde basisangsten vertegenwoordigd in het DNA. Zodra mensen vol overtuiging hun oude bron van inkomsten volledig durven loslaten en gaan leven op de energie van hun nieuwe ideeën, merken velen na enige tijd dat er iets aan het veranderen is.

Langzaam maakt de euforie van bevrijding plaats voor verstarring en strakheid van het overleven. Het is in onze westerse wereld nu eenmaal belangrijk voldoende geld te verdienen of bezitten om prettig te kunnen leven en jezelf goed te kunnen verzorgen. De geld voorraad slinkt snel wanneer je nieuwe ideeën nog geen ondersteunende en verzorgende vorm hebben aangenomen. De nog onbewuste basisangst van het niet kunnen overleven wordt stilletjes geactiveerd en veroorzaakt op allerlei gebieden stagnatie en onbalans in lichaam en geest.

Wat ik veel zie is dat het loslaten van de oude werkomgeving vaak niet goed wordt voorbereid. Er is geen goed plan gemaakt om de nieuwe richting succesvol te laten worden. Direct wordt er onbewust een hoge druk gelegd op de nieuwe richting omdat er stilletjes van wordt verwacht voldoende inkomen te genereren. Het verlaten van de oude werkomgeving is dan meer een vlucht voor je weerstanden dan de implementatie van een goed doordacht plan.

Een nieuwe richting betekent altijd groei. Jezelf de kans geven om je nieuwe talenten te ontwikkelen en ze groot genoeg laten groeien om ze rendabel te maken. Dit heeft natuurlijk tijd nodig, tijd die deze mensen zichzelf vaak niet gunnen. Je oude professie heeft je altijd geholpen om prettig te kunnen leven. En als je je eigen leven opnieuw wilt vormgeven kan de oude professie de geldbron zijn waarmee je kunt investeren in je nieuwe richting zolang dit nog nodig is. Een nieuw leven beginnen vraagt vaak om een tijd van investeren. Zie je oude werk niet als iets wat je zo snel mogelijk moet dumpen maar juist als een springplank naar je nieuwe leven dat al op je staat te wachten.

Zie je oude baan als de financier van de boeken die je gaat lezen, de lezingen die je gaat bijwonen en de opleiding die je gaat volgen om je ideeën te professionaliseren en materialiseren. Wanneer het niet vanzelf gaat, wil dit natuurlijk niet zeggen dat het niet jouw weg is. Je hebt het recht om te kiezen wat je wilt maar geef jezelf de tijd voor een gedegen voorbereiding. Dit mag zelfs een aantal jaren duren.

Als zaken niet meteen blijken te werken, blijf niet stil zitten en neem actie! Gebruik je oude talenten als ondersteuning om het nieuwe te creëren. Loop niet weg voor uitdagingen. “Het universum zorgt wel voor me” is een lege en nietszeggende new-age uitspraak, die veel onnodige problemen kan veroorzaken. Het universum brengt in werkelijkheid alleen datgene wat zich diep in je gevoelens en emoties beweegt.

Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt! Dan is de weg naar de overgang een stuk plezieriger.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello