free hit counter
Gezondheid en eigen verantwoordelijkheid

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 416

Gezondheid en eigen verantwoordelijkheid

Wat niet veel mensen zich realiseren is het feit dat ons eigen fysieke lichaam een zeer intelligent biologisch organisme is dat op ongelofelijk ingenieuze en onverklaarbare wijze zichzelf kan reguleren, regenereren en genezen. Op dit proces heb je nauwelijks invloed en het verloopt volledig geautomatiseerd mits je het lichaam de juiste brandstoffen toedient.

Wanneer je bijvoorbeeld jou adem voor een langere tijd inhoudt komt er altijd een moment waarop je dit niet meer kunt volhouden en het moet "overgeven" zodat de ademhaling zijn natuurlijke weg kan vervolgen. Ons lichaam is geprogrammeerd om te overleven en vele processen in ons lichaam kunnen we niet sturen of beïnvloeden met onze wil. Heb jij je nooit verwonderd wanneer je een snee in je vinger hebt opgelopen dat deze wond na een aantal dagen op onverklaarbare wijze is verdwenen? Het is ZO gewoon dat we de grootsheid er niet meer van inzien.

Zet maar eens een grote kras op je auto met een scherp metalen voorwerp ik weet zeker dat deze kras altijd zal blijven bestaan als je de auto niet laat repareren en overspuiten door een autoschadeherstelbedrijf. Ons lichaam heeft een ingebouwd schadeherstelbedrijf en je hoeft in de meeste gevallen niet eens een afspraak te maken of het weg te brengen voor een herstel. Ons lichaam is zo ongelofelijk mooi en intelligent dat we de plicht hebben om met – letterlijk - hart en ziel het lichaam optimaal te verzorgen en onderhouden.

Het lichaam is de tempel of het voertuig van de Ziel, zonder lichaam kun je niet veel op deze planeet! Toch zijn er veel mensen die het lichaam maar voor lief nemen en het continu te zwaar belasten waardoor het lichaam na lange tijd moeite krijgt om zichzelf weer in balans te brengen. Wanneer je lang plezier van je auto wilt hebben, dan geef je het zijn jaarlijkse onderhoud, tank je de juiste brandstof en maak je ‘m regelmatig schoon… Ons lichaam verlangt in zekere zin hetzelfde.

Hoe vaak zie je geen reclameboodschappen waarin mensen last hebben van bijvoorbeeld hevige migraine of gewrichtsklachten en vervolgens een pijnstiller of ontstekingsremmer gebruiken zodat men kan doorgaan met waarmee men bezig was… Dit is natuurlijk de gekheid ten top. Wanneer je lichaam zo duidelijk aangeeft dat je je grenzen hebt overschreden en rust nodig hebt, moet je dit niet nog eens extra negeren door nu ook het alarmsignaal van je lichaam – pijn - te verdoven.

Wanneer de medische industrie geen verantwoording neemt in het geven van eerlijke voorlichting dan wordt het tijd om dit als individu in eigen hand te gaan nemen. Onze generatie is opgegroeid in dit onderwijsmodel en we zijn verleerd om te luisteren naar ons eigen lichaam, te onderzoeken waarom het lichaam zich niet kan herstellen of onbalans laat voelen. We durven onszelf niet eens meer toe te staan om de benodigde rust te nemen omdat we bang zijn dat we dan niet meer aan andermans voorwaarden voldoen. Pas als ziekte zijn intrede doet, durven we onszelf toestemming te geven om een paar dagen thuis te blijven.

Het negeren van signalen van het lichaam kan erg lang doorgaan maar wat men niet in de gaten heeft is dat de klachten zich blijven verstevigen. Zo kan een onschuldige kwaal in jaren uitgroeien tot een onomkeerbare ziekte. Het lichaam krijgt niet genoeg van de juiste brandstoffen toegediend om zichzelf te kunnen herstellen en daardoor kan de accu niet goed opladen. Je komt automatisch in een neerwaartse spiraal terecht.

We kennen allemaal wel de invloed van stress op het leven, en zelfs wanneer je gezond eet, voldoende beweging hebt en jezelf goed verzorgt kan dit niet op tegen de destructieve invloed die langdurige stress op het lichaam heeft. Vaak wordt stress gebruikt als prestatiebrandstof omdat de adrenaline die stress in het lichaam laat aanmaken een goed gevoel kan geven. Het kan mensen ‘boven hun kunnen uit laten stijgen’, en dat presteren geeft weer een gevoel van overwinning. Incidenteel is dat natuurlijk geen enkel probleem, en ook leuk. Maar – stresswinst op de lange termijn levert een pyrrusoverwinning op, want de overwinning kost teveel energie en heeft op de lange termijn exact dezelfde uitwerking als een nederlaag.

Ons lichaam is een ingenieus systeem en geeft je constant signalen wanneer het in onbalans dreigt te raken. Het is onze eigen verantwoording om dagelijks wat tijd te creëren waarin we even stil kunnen worden en gaan luisteren wat het lichaam ons te vertellen heeft. En belangrijker nog de benodigde actie ondernemen en aanpassingen maken zodat ons lichaam de kans en de ruimte krijgt om zichzelf te herstellen. Fragment uit: De kracht van zelfkennis.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello