free hit counter
Gezonde voeding gezonde gedachten

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 183

Gezonde voeding gezonde gedachten

Zoals de meeste van jullie waarschijnlijk al weten zijn Silvia en ik al geruime tijd bewuster bezig met ons voedingspatroon. Van de onbewustheid van het tot ons nemen van alles wat we gewend waren naar een wijze waar we beter hebben leren luisteren wat nu wel en niet resoneert met ons lichaam. Hierdoor hebben wij een enorme toename mogen ervaren van ons welzijn, onze energie huishouding en levenskwaliteit.

Als ik over voeding praat begrijpt iedereen dat voedsel ons lichaam verzorgt. Het menselijk lichaam is een verbrandingsmotor die “brandstof” nodig heeft om het lichaam in beweging te zetten en te houden. Heb je ooit wel eens het vervelende euvel met je auto meegemaakt door in plaats van benzine te tanken er per ongelijk diesel in te gooien? Ik wel, en ik kan je vertellen dat het niet erg lang duurt voordat je auto er in zijn totaliteit mee uitscheidt met alle vervelende gevolgen van dien.

Je lichaam voorzien van de geschikte brandstof is dus een vereiste maar ook ik mag gelukkig nog steeds leren wat nu wel en niet de geschikte voeding voor mijn eigen lichaam is. Een onderdeel waar ik mij wel enigszins van bewust was maar nog niet bewust genoeg, is dat gedachten ook een groot deel van de voeding vormt die het menselijk lichaam van de juiste voedingsstoffen voorziet.

Gedachten zijn dus ook voeding en net als met alles wat je eet is het dus ook belangrijk om te gaan herkennen wat je denkt. Silvia en ik hebben deze zomerperiode een prachtige rondreis gemaakt door het westen van de Verenigde Staten. We zijn begonnen met onze rondreis in Los Angeles en via California, Arizona, New Mexico door gereisd naar de staat Colorado. Op onze reis hebben we vele mooie ontmoetingen gehad met vrienden, dieren, landschappen en uiteraard onszelf.

Onze reizen staan altijd in het teken van zelfontdekking en inspiratie, her-verbinding met de natuur en onszelf en bovenal het leren genieten van alles dat er is. Je zult waarschijnlijk denken dat het eenvoudig is om met zo’n reis simpelweg te genieten maar het verstand kan er heel eenvoudig zorgen dat zelf op zo’n bevoorrechte positie de invloed van gedachten bepalen hoe de reis ervaren wordt.

Voor mijzelf heb ik in deze periode heel duidelijk mogen ervaren dat het niet genoeg is om mijn eigen lichaam alleen maar te verzorgen met gezonde voeding. Ook al is het momenteel eenvoudig om in het Amerika van nu je lichaam van gezonde voedingsmiddelen te voorzien (naast de hamburger cultuur is het biologisch en gezond eten een ware hype bij vele Amerikanen). Net zo belangrijk of misschien wel belangrijker is het om bewust te zijn wat de gehele dag door je gedachten zijn.

In deze vakantie periode mocht ik mij bewust worden dat ik vele onbewuste gedachten stromingen had die eerder mijn lichaam vergiftigen dat het liefdevol ondersteunen. Deze gedachten zijn zo onbewust en geprogrammeerd dat deze voor mij lang verborgen zijn gebleven, laat staan dat je kunt herkennen dat ze meer schade veroorzaken dan goed doen. Het was een openbaring om te gaan zien dat vele van deze gedachten een regelrechte kopie waren van de stem van een aantal belangrijke personen in mijn leven en ik deze vorm van spreken naar mezelf toe klakkeloos heb overgenomen in de vorm van gedachten. Alsof er geluidsopnamen zijn gemaakt van deze stemmen en mijn verstand het keer op keer afspeelt, elke dag opnieuw.

Misschien herken je er wel een aantal van deze gedachten:
- Dat lukt je nooit!
- Schiet eens op want we hebben weinig tijd!
- Niet zo kinderachtig gewoon doorgaan!
- Als ik maar doe wat hij of zij zegt dan hoef ik niet bang te zijn!
- Dit kan nooit lang goed gaan!
- Ik heb toch niets in te brengen!
- Voor niets gaat de zon op!
- Ik moet eerst aan anderen denken en dan pas aan mezelf!
- Zij die vragen worden overgeslagen.

Dit zijn maar een klein aantal voorbeelden van gedachten die op de achtergrond kunnen meedraaien zonder dat je er eigenlijk erg in hebt. Zoals je hebt kunnen lezen in een van mijn vorige columns zijn gedachten mede verantwoordelijk voor de creatie van je eigen leven. Dat je zelf verantwoordelijk bent voor “alles” wat in je eigen leven gebeurt. ook al lijkt dit voor velen nog zo onwaarschijnlijk is het wel het geval.

Liefdevolle gedachten zijn een zegen voor je lichaam en voeden en verzorgen het optimaal. Negatieve, afhankelijkheids-, boze, minderwaardigheids-, strenge of angstige gedachten hebben net als het eten van overmatige suiker, te veel geraffineerde producten, te veel vet en weinig groentes of te veel alcohol e.d. uiteindelijk een vernietigende invloed op je lichaam met ziekte tot gevolg.

Gezonde voeding alleen kan je dus niet gezond houden, net zo belangrijk is het om te ontdekken wat je denkt en de oude geluidsopnamen te gaan herkennen, te wissen en te vervangen door opnamen die je leven wel ondersteunen en verzorgen.

Change your thinking,
Change your world.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello