free hit counter
Geestelijke voeding

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 493

Geestelijke voeding

De laatste maanden is er in Nederland, onder een zeer grote groep mensen, een mooie verschuiving in gang gezet op het gebied van bewuste voeding. Heel langzaam begint in de massa, het bewustzijn te ontwaken dat gezondheid en voeding een sterke relatie met elkaar hebben.

In diverse oosterse culturen werkt de gezondheidszorg, al eeuwen lang primair met de aanpassing van voedingsgewoontes. Het aangepaste dieet wordt dan vaak ondersteunt met onder andere de kruiden geneeskunde, energetische massages of bijvoorbeeld acupunctuur. Pas wanneer bij het gebruik van deze methoden verbetering geen intrede doet schakelt men over naar het westers medicijn gebruik.

De praktijk wijst uit dat de aanpassing van het voedingspatroon begeleid door bijvoorbeeld een ayurvedisch arts of de Chinese geneeskunde, bij het overgrote deel van de mensen de klachten weer laat verdwijnen en de mens volledig herstelt. In ons westen is overeten een van de grootste oorzaken van lichamelijke ongemakken. Daarbij consumeert men in een gemiddeld westers dieet te veel geraffineerde producten. Deze producten zijn door de fabrieksbewerking ontdaan van alle essentiële bestanddelen die ons lichaam juist nodig heeft om het te kunnen verwerken en afbreken. Wanneer de voeding die wij tot ons nemen niet volledig kan worden afgebroken, wordt het rest afval opgeslagen op allerlei plaatsen in ons lichaam en zijn na verloop van tijd ontstekingsreacties het eerste resultaat.

Natuurlijk is ziekte of geestelijke onrust niet alleen het gevolg van ongunstige voeding. De mens als geheel dient zichzelf ook dagelijks van geestelijke voeding te voorzien. Geestelijke voeding betekent voor mij als eerste het inlassen van dagelijkse momenten om de geest tot rust te brengen met bijvoorbeeld bewuste ademtechnieken, meditatie of yoga. Deze dagelijkse momenten helpen lichaam en geest naar meer rust en balans in het leven. Hierdoor is het eenvoudiger voor ons biologische lichaam om zich te kunnen herstellen en regenereren. Natuurlijk kan ook een prachtige natuurwandeling of mooie muziek de broodnodige rust verschaffen.

Het tweede aspect van het tot je nemen van geestelijke voeding is jezelf blijven interesseren en verdiepen in onderwerpen die je interesse hebben en je helpen groeien in het mens zijn. Deze onderwerpen kunnen heel divers zijn maar het houdt voor velen in dat we wat vaker uit het ritme van de drukke dag dienen te stappen en/of de televisie, computer of smartphone een keertje uit laten. Persoonlijke ontwikkeling zou bij iedereen, net als eten en drinken een plekje dienen te krijgen in ons dagelijks leven. Een half uurtje per dag is een leuk begin en doet al wonderen.

Ieder mens die vertelt dat het leven te druk is of dat het lastig, misschien zelfs onmogelijk is om dagelijks wat tijd voor het innerlijk vrij te maken is een slaaf van het verstand. Hier regeert het verstand of ego het leven, gestoeld op illusie en onwetendheid. Het ego is zo gefocust op de buitenwereld dat het je al snel het idee geeft dat het een verspilling van je kostbare tijd is om een momentje “naar binnen te gaan”. Het ego heeft nooit geleerd dat alles in de buitenwereld vergankelijk is en alles wat je in je binnenwereld leert kennen eeuwig zal bestaan. De wijsheid die je door de jaren heen hebt verzameld is nu eenmaal het enige wat je na het aardse bestaan mag meenemen. Al het andere, het materiële, zal ieder mens weer dienen los te laten.

We zijn zoveel meer dan een lichaam en een verstand. Ga opzoek naar jezelf en je zult ontdekken dat heel de wereld zich feilloos aanpast aan de wijze hoe jij over de wereld denkt! Gezonde geestelijke voeding is pure noodzaak en maakt je een blijer mens. Een ongeïnspireerd onbewust leven afgedwaald van het levenspad, zonder passie, verlangen en zielsverbinding is een belasting en is net als bij geraffineerde voeding ongeschikt om op langer termijn lichaam en geest in goede gezondheid te houden.

Wat doe jij om je dagelijkse dosis gezonde geestelijk voeding tot je te menen?

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello