free hit counter
De vergeten zijde van voeding

Columns van Michel Tomaello

Stacks Image 350

De vergeten zijde van voeding

Gezonde voeding is ‘hot’. Steeds meer mensen worden zich bewust dat voeding grote invloed kan uitoefenen op iemands welbevinden. In de tijd van onze grootouders was de voedselindustrie nog niet zo ver ontwikkeld als nu. Minder mensen, meer tijd en geduld. Voeding werd op traditionele wijze verbouwd of gefokt zonder geavanceerde stimulans om een zo mooi mogelijk product in een zo kort mogelijke tijd te realiseren. Vele mensen ontwaken momenteel aan het besef dat deze industriële invloed zijn keerzijde heeft. Een veel kleinere hoeveelheid waardevolle voedingsstoffen in het zelfde product. Veel toegevoegde bestanddelen waarvan het gemak van de voedingsindustrie zwaarder weegt dan de gezondheid van de consument. Genetische manipulatie waar nog te weinig lange termijn onderzoek naar is verricht.

Momenteel zie ik de tendens dat vele mensen hun eigen kwalen, ziektes en ongemakken gaan ondersteunen door betere voedingsgewoontes of bewustere voeding gaan gebruiken voor ziektepreventie. Een mooie ontwikkeling wanneer ook hier de balans kan worden bewaard. Laatst las ik dat er al geruime tijd, vanuit Amerika, een nieuwe eetstoornis is bijgekomen; Orthorexia nervosa. Een eetstoornis waar mensen een obsessie hebben ontwikkeld voor gezonde voeding. Deze obsessie zorgt ervoor dat men te kritisch is geworden en er onvoldoende gevarieerd wordt gegeten, waardoor na verloop van tijd problemen ontstaan. Het probleem is vaak dat deze mensen hun informatie plukken van onduidelijke en ongecontroleerde internetbronnen, tijdschriften of andere media. Vaak kopiëren deze bronnen elkaar zodat uiteindelijk niemand meer weet waar het werkelijk vandaan komt en of het waarheid bevat. Wanneer iemand besluit een nieuwe voedingsstijl aan te nemen wordt vaak pas na velen jaren duidelijk of er ook nog ‘bijwerkingen’ in het spel zijn.

Je eigen gezondheid ondersteunen met bewuste voeding is zeer waardevol wanneer je jezelf kunt onderwijzen met bewezen literatuur of professionele begeleiding. Maar ook kunnen luisteren naar je eigen Innerlijke stem die exact weet wat momenteel de juiste voeding is voor jou is een groot voordeel. Op de bewuste voedingssites zie ik vele vragen van mensen over hun eigen ziektepatronen of ongemakken en hun zoektocht naar de juiste voedingsadviezen. Uit het niets bestoken de “zogenaamde professionals” de comment-box met vele adviezen en suggesties. Het ene advies vaak in strijd met het andere advies. Wanneer ik deze reacties lees word ik al moe, laat staan wat het met mij zou doen als ik het moet invoegen in mijn voedingspatroon.

Wat is ik zelden of in veel mindere mate lees is dat er nog een vergeten zijde van voeding bestaat. Deze voeding is vele malen krachtiger dan de alle gezonde voeding bij elkaar. Nee, ik praat hier niet over de ‘superfoods’, vegetarisme of raw-food. Ik spreek hier over je eigen gedachten. Welke voeding geef jij jouw gedachten?

Velen zijn vergeten dan onze eigen gedachten ons eigen leven van minuut tot minuut vorm geven. De gedachten van vandaag is je realiteit van morgen. Gedachten die met regelmaat worden gedacht en bekrachtigd worden met een emotie krijgen een magische kracht waardoor het voor jou in manifestatie wordt gebracht zonder dat je hier verder iets voor hoeft te doen. Alles in het leven kan overwonnen worden wanneer je tijd besteed aan de juiste gedachten. Helaas wordt dit aspect van onze eigen potentie vaak vergeten. Het is zo gewoon dat we onze eigen gedachtestroom laten verontreinigen door “ongezonde” voeding. Negativiteit, geweld, drama, angst, jaloezie, irritatie, boosheid, eenzaamheid of jezelf niet goed genoeg voelen is maar een klein aanbod van het dagelijkse gif die mensen tot zich nemen of ongemerkt laten binnensijpelen.

Stel jij voor dat je gaat dineren in een luxe restaurant. Je bestelt bijvoorbeeld een heerlijke gegrilde vis. Wanneer de ober jouw vis op tafel zet merk je dat de vis stinkt en beschimmeld is. Wat doe je? Natuurlijk je laat de vis staan en verlaat het restaurant. Deze voeding laat je niet jouw fysieke lichaam verontreinigen of ziek maken. Nu passen we dit voorbeeld toe op de vergeten zijde van onze voeding - onze gedachten -. Stel je zit voor de televisie en je kijkt naar een serie of documentaire die gebaseerd is op geweld, drama, angst of woede. Wat doe je? Eet je dit op en laat je dit jouw lichaam verontreinigen? Helaas nemen nog te veel mensen niet de zelfde actie als in het restaurant door in dit geval van zender te wisselen en over te schakelen naar iets wat bijvoorbeeld vreugde brengt, liefde toont of inspiratie geeft.

Negatieve emoties is zeer ongezonde voeding en heeft grote invloed op jouw algehele gezondheid! Wanneer mensen leren hun eigen gedachtes te observeren en waar nodig aan te passen, krijg je direct het gereedschap in handen waarmee je jouw leven in de gewenste richting kunt beïnvloeden. Positieve gedachten is het krachtigste voedsel en medicijn wat je jezelf maar kunt voorstellen. Positieve gedachten beïnvloeden op magische wijze alles wat je jezelf niet toewenst. Je gedachten kun je trainen!

Ongezonde gedachten en gevoelens maken de mens ziek! Er is nog te weinig onderwijs aanwezig in ons westen dat gericht is op deze tak van “voeding”. Onze gedachten zijn vaak nog zo onbewust dat we niet in de gaten hebben dat we dagelijks bedorven vis eten en dit ons welzijn negatief beïnvloed. Al eet je de gezondste gerechten uit de hele wereld maar je hebt nog “ongezonde” gedachten dan zal het moeilijk blijken om lichamelijk gezond te blijven. Mijn wens is dat iedereen mag ontwaken aan de kracht van ons denken en leert het lichaam ook op dit vlak liefdevol te ondersteunen.

Wordt selectief en bepaal zelf weer welke “voeding” je jouw gedachten toedient! Zodat het fenomeen gezonde voeding completer wordt dan je jezelf misschien tot nu toe hebt gerealiseerd.

Michel Tomaello.
Terug naar overzicht
Laat het innerlijk spreken

Centre for conscious creation

Balans tussen denken en voelen

Stacks Image 764
Buizengat 10
3134 AG Vlaardingen

Michel: 0653-848541 Silvia: 0610-698986

Inspirerend blog door Michel Tomaello