free hit counter
OVERTUIGINGEN | Column door Silvia Tomaello

OVERTUIGINGEN

images-1
Overtuigingen lopen soms zonder dat we het weten, een deel of een leven lang met ons mee. Als er ooit (bijvoorbeeld als kind) tegen ons gezegd werd of misschien wel bij elke maaltijd, dat we ons bord leeg moesten eten om welke reden dan ook, dan slaan we dit op in ons systeem, ons verstand. Als deze overtuiging je leven ondersteunt is het geen probleem en zal je leven soepel lopen. Maar wat als er eens voedsel op je bord ligt wat je niet lekker vind en je moet toch je bord leeg eten? Je systeem gaat protesteren. Je krijgt weerstand en weerstand kan zich lichamelijk of psychisch in klachten vertalen. Dus als je bewust wordt van je overtuigingen, kan je deze bijschaven of integreren. Je krijgt hierdoor meer vrijheid en lichamelijke of geestelijke blokkades kunnen verdwijnen. Natuurlijk kun je dan weer nieuwe overtuigingen creëren maar die zijn weer gestoeld op het bewustzijn van dat moment en niet meer op vroeger.

Een aantal jaren geleden had ik de overtuiging dat het eten in ‘Amerika’ niet was wat ik van eten verwacht, om maar te zeggen smerig. De overtuiging kwam voort uit het feit dat ik een aantal maal in een bepaald deel van Amerika was geweest en daar niet bepaald lekker had gegeten. Mijn verstand had dit opgeslagen en vertaald dat het eten in ‘heel Amerika’ slecht is.

Inmiddels is mijn bewustzijn gegroeid en ben ik op veel vlakken anders gaan denken en kijken. Deze bewustzijns verandering, groei, kon ik goed waarnemen in mijn laatste vakantie, een aantal weken geleden. Deze keer bezocht ik de westkust van Amerika en vanaf de eerste dag maakte mijn hart een sprongetje of zeg maar gerust een sprong. Biologische supermarkten zijn daar wel 4x zo groot als de grootste Albert Heijn in Nederland. Op bijna elke hoek van de straat zijn fruit- en groente smoothies verkrijgbaar. In zo goed als elk restaurant kan je glutenvrij eten en dat zegt dat er meer en meer bewust wordt gekeken naar voeding. Natuurlijk is Amerika Amerika niet als alles behoorlijk wordt uitvergroot en in de extreme gaat, maar dat zal ook wel een overtuiging van mij zijn.

Duidelijk was dat ik de overtuiging kon loslaten dat al het eten in Amerika niet lekker is en het resultaat is dat ik vele male meer van Amerika heb kunnen genieten dan een aantal jaren geleden.

Vele voorbeelden kan ik de revue laten passeren van overtuigingen. Wat ik waarneem is dat als je bewust in het leven staat, met regelmaat tijd voor jezelf neemt en reflecteer, je meer en meer gewaar kan worden van vastzittende delen van jezelf. Overtuigen durven zelf zachtjes om een hoekje te komen en laten ook naar zich kijken. Het mooie daarvan is dat je op dat moment een bewuste keuze hebt of je ze wil veranderen, bijschaven of ze zo laten zoals ze zijn omdat ze nog steeds met je huidige bewustzijn resoneren.

Silvia.