free hit counter
OCHTEND SOEP | Column door Silvia Tomaello

OCHTEND SOEP

venkel-soep-cfcc
Er zijn twee grote lijnen die onze gezondheid beïnvloeden en dat is het voedsel dat we eten en de gedachten die we denken. Gedachten die vaak voortkomen uit gewoontes welke vaste ingesleten patronen zijn geworden, en we uitvoeren zonder er bij na te denken of te voelen of het nog wel bij ons past.

Sinds ik ben gaan eten volgens de voedsel combinatie leer begin ik vaak mijn ontbijt met fruit. Fruit omdat het lekker is en ook omdat het licht verteerbaar is en dus ideaal om de spijsvertering rustig op gang te brengen bij het starten van de dag. Echter wanneer het buiten kouder begint te worden, de winter zijn intrede doet, heeft mijn lichaam meer behoefte aan warmte. Pap, pannenkoeken en soms gebakken eieren vervangen dan regelmatig mijn fruitontbijt.

Deze maand echter kwam er iemand op mijn pad die vertelde de ochtend regelmatig met soep te beginnen als ontbijt. Mijn eerst reactie was “oh lekker, soep!” Ik ben namelijk een echt soep mens en ik roep dan ook vaak; “dat je me voor soep wakker kunt maken”. Toch gingen mijn eigen gedachten met me aan de haal. Overtuigingen en vastgeroeste patronen plopte op in mijn hersenkamer. Ik werd extra bewust van mijn eigen overtuigingen en gewoontes. Mijn verstand vertelde me dat soep maken voor het ontbijt een hoop werk is en het nu eenmaal veel beter (eenvoudiger) is om even snel een boterham naar binnen werken.

De observatie van mijn gedachten bracht ook het feit naar voren dat ik een bezige bij ben en ik gemakshalve toch vaker mee ga in de routine dan te luisteren naar wat mijn lichaam op dat moment fijn vindt. Inmiddels heb ik ook geleerd om mijn gedachten te herkennen als gedachten, en daar vooral niet te veel tijd aan te besteden.

Ik maakte dus een plan de campagne en bereidde in de middag een verse venkelsoep voor de volgende ochtend. Deze ervaring wilde ik niet voorbij laten gaan. De soep rook echter fantastisch. De soepkom was heerlijk warm en ik verwarmde mijn handen net zo mooi als mijn innerlijk. Mindful at ik lepel voor lepel de soep op.

Ik kwam tot de conclusie dat het totaal niet uitmaakt welk ontbijt je nuttigt, als het maar bij jou past in het moment. Weer werd mij duidelijk dat gedachten, patronen en overtuigingen vele deuren gesloten kunnen houden voor nieuwe mogelijkheden, creativiteit en daadwerkelijk leren “voelen”. Voelen wat er bij je past en wat het met je lichaam doet.

Natuurlijk ben ik blij met zulke onverwachtse ontmoetingen. Ontmoetingen in de vorm van mensen of kennis die, als je ervoor open staat, je bewustzijn een stukje verruimen en stapje voor stapje de wereld ietsje groter maken.

Silvia.