free hit counter
BINNENWERELD BUITENWERELD | Column door Silvia Tomaello

BINNENWERELD BUITENWERELD

DSC_0317
Als je twee woorden tegenover elkaar zet lijkt het alsof je een keuze moet maken tussen de een of de ander. Je kunt het ook op een andere manier bekijken. Wat, als je de twee woorden nu met elkaar verbindt. Dit betekent niets anders dan een balans creëren tussen het ene woord en het andere woord. Als je de betekenis van de woorden bekijkt en je neemt het voorgaande voorbeeld mee betekent dit ook in deze hetzelfde. Balans zoeken tussen binnenwereld en buitenwereld. Veel mensen zijn op zoek naar het vinden van balans. Niet het een verkiezen boven het andere maar kijken of jij je “weegschaal” zo kan krijgen zodat er een balans ontstaat.

Vandaag bij het opstaan hoefde ik maar een blik naar buiten te werpen om een heerlijk gevoel te krijgen. De lucht was blauw en het zonnetje scheen. Echter al snel kwamen er wolken en merkte ik dat mijn verbonden gevoel plaats maakte voor de vele gedachten die dit gevoel overstegen.

Met regelmaat krijg ik de vraag in onze praktijk hoe ik om ga met het feit dat gedachten kracht zo sterk is dat het in een oogwenk je fijne gevoel doet verdwijnen of zelfs je hele dag kan verpesten en wat je daar dan aan kan doen. Je kunt hier op vele manieren mee spelen. Meditatieve momenten staan bij mij bovenaan mijn lijst. Daarnaast, is het herkennen wat er in en met je gebeurd, wanneer je in ‘verbinding’ en uit ‘verbinding’ bent, iets wat je je eigen kunt maken. Daarna heb je altijd een keuze wat je er mee doet. Vandaag koos ik voor nog een optie: het gaan ‘beleven’ van wat ik eerder had waargenomen, het gaan ‘voelen’ van de blauwe lucht en de zon.

Met het naar buiten gaan trokken veel seizoenen aan mij voorbij. Aan de beukenbomen zaten nog resten van de herfst, de af en toe koude wind liet mij voelen dat de winter nog niet vertrokken is. Bij het zien van de sneeuwklokjes, krokussen en narcissen komt het lente gevoel naar boven en het voelen van de stralen van de zon wakkert het zomer gevoel in mij aan. Dit alles, al deze sensaties zijn alleen waarneembaar als ik ze bewust observeert en in het ‘moment’ leef. Dan pas krijg ik hetzelfde verbonden gevoel van binnen als wat ik bij het opstaan waarnam met het naar buiten kijken. Ik vind het een geschenk aan mijzelf. Dat ‘wat’ ik waarneem ik kan vertalen in gevoel, in een verbonden gevoel. Dit gevoel is niet uit te leggen, er zijn geen woorden aan verbonden. Iedereen kan het voelen, maar we kunnen het niet altijd waarnemen.

Vandaag heb ik dus niets anders gedaan dan het creëren van balans. Binnen en buiten, waarnemen en beleven. Zo dicht mogelijk bij mijzelf blijven zonder te verdwalen waardoor mijn buitenwereld een deel wordt van mijn binnenwereld en vanuit mijn binnenwereld met een verbonden blik de buitenwereld kan gadeslaan.
Voor mij is het belangrijk dat ik wel een eerste stap zet of zoals het in het Engels zo mooi klinkt “you have to make the move!” Ik had er vanochtend voor kunnen kiezen om mee te gaan in de negativiteit van donkere wolken die voor de zon verschenen en dat is niet goed of niet slecht. Ik heb mijn verbonden ‘gevoel’ verkozen boven het negatieve en dat heeft ervoor gezorgd dat ‘mijn’ zon weer is gaan schijnen en de rest van de dag heb kunnen genieten met een glimlach.

Silvia.