free hit counter
BEWUSTZIJNSVERHOGING OM AF TE VALLEN | Column door Silvia Tomaello

BEWUSTZIJNSVERHOGING OM AF TE VALLEN

bewustzijnsverhoging

Om af te vallen dien je je leefstijl aan te passen en je bewustzijn te verhogen. De eerste mythe kwam mij deze week alweer ter ore. “De winter komt eraan dus mijn lichaam heeft méér voeding nodig”. Het is een uitdrukking die hier in huis vele jaren de boventoon heeft gevoerd. Michel werkte veel buiten in kou, regen, weer en wind en dit zorgde voor vraag naar meer en zwaarder voedsel (vooral vlees).

OUDE PROGRAMMERINGEN
Ik moet bekennen dat ook bij mij oude programmeringen komen bovendrijven, en ik deze week al ben gezwicht voor een pak chocolade melk. Ja, die gele van Nutricia met een naamletter voor dochterlief op de verpakking, omdat bij een winter nu eenmaal warmte hoort. Het plaatje rijst dan ook meteen omhoog van een reclamespotje op televisie met een gezellige familie rond de eettafel, allemaal met een grote beker dampend zoete choco, het liefst met een dot romige slagroom. Programmeringen die heel zachtjes jaren lang onbewust bij mij zijn neergelegd door de media, winkelketens en waaraan ik, als moeder, graag wil voldoen. Gezelligheid, warmte, alle monden gevuld en het gezin bij elkaar, het ideale plaatje dus.

ONGEZOND
Ik ben me er zeker van bewust dat de uitdagingen groot zijn wanneer je in de supermarkt loopt. Het assortiment is enorm, verleidelijk en kant en klaar. Eenmaal bij de kassa gekomen word ik me bewust van mijn programmering van de chocolademelk en bekruipt mij een gevoel van onbehagen. Michel en ik drinken al jaren geen kant en klare choco meer, puur en alleen omdat we de suiker in de pakken ontwend zijn. Dus eigenlijk reik ik mijn dochter een product aan waar wij zelf helemaal niet achter staan en te koop zou moeten staan als zijnde ‘ongezond’. Echter dit is wat programmeringen met je doen, die ploppen op wanneer ze ergens door getriggerd worden en wanneer je er niet bewust van bent ga je er automatisch in mee.

WESTERSE EETGEWOONTEN
Dat wij als mens onze leefstijl moeten veranderen is wel duidelijk, zeker wanneer we om ons heen kijken naar de vele bestaande ziektebeelden van deze tijd die de mens ongelukkig maken. Afgelopen zomer, toen Michel en ik zelf in India waren (een cultuur die wij qua bewustzijn hoog hadden staan) zagen we hoe ook daar westerse eetgewoonten zijn intrede doen, en ook daar ontzettend veel overgewicht ontstaat. Wel ben ik blij dat er steeds meer aandacht geschonken wordt aan het feit dat we op een andere manier met onze eetgewoonten dienen om te gaan.

LEREN LUISTEREN
Uit ervaring weet ik dat het aanpassen van je lijfstijl stapje voor stapje gaat. Wanneer je te snel gaat, dat zie je vaak bij diëten, hou je het gewoon niet lang genoeg vol. Om aanpassingen te maken heb je wilskracht nodig. Wilskracht om meer in contact te komen met je lichaam. Contact maken zodat je het bewustzijn ontwikkelt om waar te nemen wat je lichaam nu echt nodig heeft in plaats van je te laat sturen door wat je gedachten, met alle programmeringen en emoties, zeggen dat je nodig hebt.

SIGNALEN VAN JE LICHAAM
Langzaam glijden we van de herfst richting winter. Dat merk je wanneer je buiten bent, maar merk je ook aan je lijf. Je krijgt sneller koude handen en voeten, om van je neus nog maar niet te spreken en je krijgt sneller trek. Wanneer je goed luistert, fluistert je lichaam niet in dat je meer moet gaan eten. Het fluistert in dat je anders mag gaan eten nu het kouder wordt. Het enige wat je lichaam nodig heeft is meer warmte. Door kleine aanpassingen te maken in je eetgewoontes is dat helemaal niet zo ingewikkeld. Wat je als eerste kunt doen is rust inbouwen, om af en toe te kunnen luisteren. Te luisteren naar de signalen van je voertuig. Wanneer je de signalen op de juiste manier weet te vertalen zorgt het ervoor dat jij met meer liefde en passie op een andere en nieuwere wijze je voertuig kunt gaan besturen. Dit betekent dat je ook met andere ogen kunt gaan kijken naar alle overvloedige reclamefolders en televisiecommercials die er deze maanden aan je voorbij zullen gaan.

EEN NIEUWE VERSIE VAN JEZELF
Door je bewustzijn te verhogen herken je gemakkelijker oude programmeringen en ingesleten patronen. Wanneer je in alle eerlijkheid hiernaar durft te kijken op een zachte en liefdevolle manier dan kun je deze oude gewoonten ombuigen en plaats laten maken voor de nieuwere versie van jezelf. Een versie van jou die oude deuren sluit en nieuwe opent. Een versie die het oude bewustzijn loslaat en het nieuwe binnenlaat. Dat betekent niet dat de ene versie “slechter” is dan de andere. Jij zet alleen een deur open naar een nieuwere en meer geëvalueerde versie van jezelf!

Silvia Tomaello.